Machineregister - Replica's

Garrett-4CD Schowman's Stoomtractor

Een Garrett-4CD Showman’s tractor stond model voor de replica “Vera Lynn” met serienr 33.705. Bij de meesten van u wordt direct gedacht aan de beroemde Engelse zangeres die tijdens de Tweede Wereld oorlog meehielp het moreel van de geallieerden troepen hoog te houden. En dat haar naam ook verbonden is aan deze heel bijzondere machine, zal menigeen zeer kunnen waarderen

De “Vera Lynn” is bedacht en gebouwd door Rein de Jong samen met zijn vrouw.

Na 18 jaar bouwen is de replica van een Garrett-4CD Showman nu klaar. Zij is vrijwel niet van een echte Garrett te onderscheiden, want ze is tot in de kleinste details afgewerkt. Al van kleins af aan is Rein gefascineerd door stoommachines. Hij wilde er altijd al een met zijn eigen handen bouwen. Hij bouwde het gevaarte van de grond af helemaal zelf op. Het vereiste een hoop creativiteit want hij werkte zonder bouwtekeningen. De Vera Lynn is hoofdzakelijk gemaakt van garantie-multiplex en dus niet van metaal zoals de originele stoommachines. Het voertuig loopt dan ook niet op stoom maar op een omgebouwde Citroën 2CV motor.

De stoommachine is ondertussen de trots van het dorp. Ondanks haar geringe snelheid van 20 km/uur is zij een graag geziene gast in het Etten-Leurse straatbeeld, want een antieke straatlocomotief zie je vandaag de dag nog maar weinig!

En dan…Samen lekker toeren!

De machine is, alleen na afspraak, gratis te bezichtigen. 

Specificaties origineel model

Specificaties Vera Lynn

Productie datum

1919 

Type: verzadigde stoom, twee cylinders,
hoge en lage druk-compound systeem

2-CV motor

Vermogen

24 kW

Lengte

5,5 m

Hoogte

3 m

Breedte

2 m

Ketel

Vlampijpketel

Trekkracht

12 ton

Snelheid

20 km/uur

Dynamo

Drake and Corham 100/145 volt DC, 35 Amp

Gewicht

7 ton

Kenteken

GV-98-17

 

© Copyright Stoomwalsenclub 2016 | Privacybeleid