Exloo

Exloo

Op zaterdagavond 14 juli heeft in Exloo een zeer ernstig ongeval plaatsgevonden bij het lossen van de locomobiel ’S Teamwork.
Veel mensen zullen het waarschijnlijk al hebben gehoord, maar voor de volledigheid onderstaand bericht

 

Exloo

Op zondag 15 juli zouden de Dors(t)vlegels de zaagbank aandrijven met de locomobiel als onderdeel van het jaarlijkse historische festival in Exloo. Na aankomst op zaterdagavond zou zoals gebruikelijk de locomobiel uit de vrachtwagen worden gelost.

De standaard procedure die wordt aangehouden is dat de locomobiel eerst van binnen uit naar de open zijde van de vrachtwagen wordt geduwd naar de afrijplaten waarbij de lierkabel langzaam wordt gevierd. Als de achterwielen eenmaal op de afrijplaten staan (het kantelpunt) dan rijdt de machine op zijn eigen gewicht naar beneden daarbij onder controle gehouden door de lierkabel die langzaam wordt gevierd. Tijdens het lossen wordt publiek naast en achter de rijplaten geweerd. Alleen de mensen die behulpzaam zijn met het lossen staan op hun eigen vaste plaats.

Frans Haisma was bezig met het in beweging brengen van de machine tot hij net voorbij het kantelpunt was. Op dat moment brak het windwerk in de vrachtwagen en reed de locomobiel ongeremd naar beneden. Frans is toen onder de machine gekomen en heeft het volle gewicht over zich heen gekregen wat leidde tot zeer zwaar letsel. Een ambulance was gelukkig zeer snel ter plaatse evenals een traumahelicopter. Frans is zeer zwaar gewond naar het ziekenhuis in Groningen vervoerd waar een aantal operaties is uitgevoerd. Hij heeft veel bloedverlies gehad door een grote slagaderlijke bloeding in zijn been naast andere verwondingen. Hij zal een been moeten missen naast andere ingrepen.

Dit tragische ongeval drukt ons met de neus op de feiten: regelmatige controle van de lierkabel en windwerk, bevestiging van de kabel aan de machine en nogmaals nagaan of je huidige methode van lossen wel de meest veilige is of dat verbetering mogelijk is.

We wensen Frans en familie alle sterkte toe bij zijn herstel.

 

© Copyright Stoomwalsenclub 2016 | Privacybeleid