Tilligte 2009

Stoomwalsenclub viert 40 jarig verjaardagsfeest in Tilligte

1 en 2 augustus 2009 zal het verjaardagsfeest van de Stoomwalsenclub worden gevierd. Maar, hier zit ook een Twentse traditie aan verbonden. 
Bij feestelijke gelegenheden wordt in Twente een grote ereboog of feestboog gebouwd met veel groene takken, bloemen en ballonnen. Door een aantal dames van de Stoomwalsenclub werden in de grote feesttent op het terrein van kleurig papier bloemen gemaakt en ballonnen opgeblazen. Door een aantal mannen zou “even” het groen worden opgehaald in het dorp met een tweetal boerenkarren. Twente kruidenbittertjes spelen hierin ook een belangrijke rol! We waren ruim 2 uur verder voordat het groen op het feestterrein was!
Op zaterdagochtend zal de officiële opening plaatsvinden. Met de walsen Cor en Jumbo in mogen de voorzitters van de Stoomwalsenclub, Oldtimerdag en de burgemeesters van Dinkelland en Nordhorn onder de erepoort door te rijden, natuurlijk met gebruik van de stoomfluit. Tilligte 2009 is geopend! 
Op het terrein een gezellige drukte en veel stoom. Alles bij elkaar wel zo’n 50 machines klein en groot. De aandacht van veel aanwezige leden van de Stoomwalsenclub gaat natuurlijk uit naar de Pruttelpot. Eindelijk is hij onder stoom en rijdt hier rond. Een pracht gezicht! 
Een machine die we een hele tijd niet hebben gezien is de Henschel wals van Te Siepe uit Winterswijk.. Volledig gerestaureerd en afgewerkt in een mooie groene kleur. Harry Hooyberg, heeft achter zijn showman  een mooie koets hangen die gehuurd kan worden voor trouwpartijen. 
In het begin van de middag is er een eerste optreden van de Stoomwalsenclub in de arena, waar veel publiek op afkomt. Traditiegetrouw zullen dan ook de examens worden afgenomen van de nieuwkomers in Klein Stoom, Harry  Berendsen met de Meppeler Mug en Alex Theeuwen met de Di-An. Helaas moet Alex verstek laten gaan vanwege problemen met de voedingpomp. Maar vergeten worden zal hij niet! De slalom tussen de pilonnen is altijd een mysterieus iets; (onzichtbare) handen verzetten de pilonnen regelmatig bij het aanrijden, maar Harry slaagt toch om het parcours te rijden. De theorievragen worden goed beantwoord en Harry is geslaagd. Felicitaties en een fluitconcert krijgt hij naast de oorkonde.
Bij het tweede stoomoptreden in de arena  wordt ook een demonstratie ringsteken gegeven. Door Bennie Gerwers zijn een aantal mooie houders voor de ringen gemaakt en het is aan de (hulp)machinisten op de walsen om de ringen er uit te steken. Dit leidt soms tot ingewikkelde capriolen, maar uiteindelijk lukt het toch om de ringen eruit te steken.
s ‘Avonds worden de aanwezige leden van de Stoomwalsenclub getrakteerd op een barbecue. Na de barbecue nog gezellig napraten bij de feesttent. Onze voorzitter Jan Willen Heijting memoreert hier het oprichten van de stoomwalsenclub 40 jaar geleden. De kiem is al begin jaren ’60 gelegd door mensen als Gé van der Pol en Rob Gebhard die elkaar hebben gevonden in hun gezamelijke stoominteresse wat in 1969 tot oprichting van de Stoomwalsenclub heeft geleid.
Jan Willem bedankt onze gastheren van de Oldtimer organisatie door een glazen walsje te overhandigen. Een mooi slot van de eerste stoomdag in Tilligte!

Zondag 2 augustus
De regen komt met bakken uit de hemel. Een heel verschil met het stralende weer van gisteren. Het terrein is in een modderpoel veranderd en het is niet vrijwel mogelijk met groot stoom te rijden. De meeste walsen blijven stil staan. Alleen Klein Stoom weet voorzichtig vooruit te komen. Gelukkig laten veel bezoekers zich niet afschrikken en komen in laarzen naar het terrein om rond te kijken.
In middag, tussen de regen door (de grote opklaring kwam helaas niet) wordt er een optreden van Klein Stoom in de arena gegeven. En, ja er moest nog iemand examen doen! Alex Theeuwen heeft inmiddels zijn voedingspomp gerepareerd en wordt uitgenodigd de slalom te rijden. Om het op het natte gras nog wat lastiger te maken  worden meer pilonnen neergezet, die zeer bewegelijk zijn! Maar Alex weet zich er redelijk door te slaan. Ook het theorie examen legt hij met glans af, tussen de regenbuien door. Een fluitconcert, Alex gefeliciteerd!
Op het programma staat ook nog een touwtrekwedstrijd tegen een stoommachine,  de Minneapolis prairy trekker van Chris Bimmel. Met zijn rubberprofiel op de achterwielen kan hij goed overweg op het natte gras. Tegenstander is de stoere Touwtrekgroep  Koapman. Hoewel ze hun uiterste best doen en af en toe denken terrein te winnen (Chris speelt een beetje met de stoomlat) verliezen ze het uiteindelijk van de stoomtrekker. Het was wel een mooi spektakel!
Zo komt een einde aan deze 2e stoomdag en daarmee aan de 24e editie van de Oldtimerdagen. Een heel mooie bijeenkomst en een mooi verjaardagsfeest van de Stoomwalsenclub! Tilligte bedankt en op naar de 25e Oldtimerdagen!

© Copyright Stoomwalsenclub 2016 | Privacybeleid