NOT AVAILABLE

This page is currently not available in English.

However, it is available in Dutch.

Jos onderscheiden met de Jack Holloway Cup 2008

Onlangs liet Jos Nieuwenhuys zich ontvallen dat ze naar Engeland moest om de jaarvergadering van de NTET bij te wonen. Het was geen grapje maar een serieuze uitnodiging, dus ze is er naar toe gegaan. En, op 15 november is onze Jos geëerd!

De 71-jarige Josje Nieuwenhuys uit het Overijsselse Sint Jansklooster ontving tijdens de algemene jaarvergadering van de National Traction Engine Trust (4.000 leden/stoommachine eigenaren) uit handen van de voorzitter Robert Herring de Jack Holloway Cup 2008 voor de restauratie en uitstekende zorg en vakmanschap besteed aan de Engelse locomobiel 
"S' Teamwork". Deze in 1898 door Marshall gebouwde een-cilinder stoommachine werd twintig jaar geleden door haar in Engeland gekocht en naar Nederland gebracht. Jarenlang verzorgde zij demonstraties dorsen en zagen op menig stoomevenement in Nederland, Duitsland, België als ook in Engeland. Menigeen herkent deze vrouw van haar 
zwarte bolhoed (verdiend door hard werken aan de zaagbank. Red.) en stoompak. De laatste jaren helpen de mannen van de Vereniging Dors(t)vlegels uit Drachtster Compagnie met het onderhoud van dit monument van bedrijf en techniek. In haar dankwoord memoreerde Josje Nieuwenhuys het belang van hoeder zijn van ons aller cultureel erfgoed.
Engeland kan gezien worden als een voorbeeld voor het continent, waar pas eind zestiger jaren van de vorige eeuw het bewustzijn kwam dat machines en gereedschappen ook als monumenten beschouwd dienen te worden, net als schilderijen, porcelein, aardewerk en meubilair.

© Copyright Stoomwalsenclub 2016.